Oljemålning

Just nu är jag lite besatt av oljemålning. Jag har haft en lång period av blyerts bakom mig som var lika delar att jag faktiskt helt enkelt tyckte det var otroligt roligt men också av praktiska skäl. Eftersom jag har rört på mig en del under de senaste åren har jag ofta varit nödgad att göra det enkelt för mig. Jag har utfört många blyertsteckningar med endast en stiftpenna och en bit papper. Det är allt man faktiskt behöver. Sen skadar det inte att ha ett sudd och lite andra saker. Men det är fullt möjligt att slutföra en bild med endast en penna och en bit papper. 

Olja är något annat. Det kräver en uppsjö av saker. Något att måla på (oftast en duk), duken behöver spännas upp på något (en träskiva eller kilramar), gärna ett staffli, man behöver penslar (helst fler), oftast behöver man ett medium (olja eller terpentin) samt förstås färg. En tvål eller terpentin att tvätt penslarna med. Papper eller trasor att dra av färg med. En palett och helst en palettkniv. Sen har jag en träpinne med lite tyg om längst fram som jag använder för att vila handleden på (har ingen aning om vad det heter, gärna bra ljus (dagsljuslampa)…listan kan faktiskt fortsätta lite till. 

Dessutom går det tid åt att tvätt penslarna efter användning, ta rätt på färgen som blivit över, vara försiktig med vilka pigment man använder om man behöver äta eller dricka under tiden i samma rum. Nu när jag radar upp allt undrar jag hur jag orkar måla? Borde kanske hålla mig till blyerts! 😀 

Det blev ännu en grisaillemålning med lite burleskt tema. Jag använde Raw umber från ytterligare ett annat fabrikat än de jag gjorde tidigare nämligen det klassiska svenska märket Beckers. 

Grisaille
Raw umbra från Beckers och titaniumvit från Michael Harding

Publicerad av hedenvindsbilder

Jag bor i Stockholm, men har också en fot i Trosa där jag ofta gör jobb åt Bomans hotell. Mina bilder varierar sig, liksom mina metoder och material, men människor står i centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: