Skissböcker

Under perioder har jag haft många olika skissböcker pågående samtidigt. De har haft olika syften. Jag tänkte gå igenom några av dem.

Jag har ofta en skissbok som jag kallar ”fulboken”. I den ritar jag helt efter fantasi (alltså inga förebilder) och leker utan ett uns försök till att faktiskt skapa något fint. Snarare provar jag färger eller linjer som jag kanske inte ens tror på. Jag varvar ofta mellan teckningar och text. Inte så sällan väljer jag en skissbok som är ful också, eller åtminstone oansenlig och billig. Jag har lovat mig själv att aldrig visa upp en ”fulbok” för syftet är att slappna av och om jag vet att någon kommer att se den är jag rädd att jag kan bli självmedveten på ett sätt jag vill undvika. När jag är klar med en sådan skissbok slänger jag den. 

Jag har en arbetsbok också. Den första tillkom på 90-talet när jag för första gången blev tillfrågad av en kund att göra en dekorationsmålning i hans hem. Jag ville inte behöva plagiera en befintlig dekoration men samtidigt ville kunden ha den i en traditionell stil. Så jag utförde en rad skisser inspirerad av renässansen grotesker och akantusblad men i en egen tolkning. På så sätt kunde kunden få en visuell bild av slutresultatet. Till skillnad från fulboken så valde jag en lite finare skissbok, bättre papper och i ett stort format. Numera använder jag den inte så ofta för jag har sällan den typen av jobb, men nu och då använder jag den för Bomans hotells räkning (som är de enda dekorationsjobben jag gör numera) och då mer för min egen skull.  

Emellanåt arbetar jag i en skissbok endast dedikerad för kroki. Jag tecknar inte så mycket kroki just nu, har inte prioriterat det på senaste tid men när jag väl börjar brukar jag göra det ganska systematiskt. Till exempel kan jag sätta upp en rad olika övningar som jag bockar av vart eftersom jag utför dem. Funderar på att göra ett inlägg bara om det vid tillfälle. 

Sen har jag skissböcker jag lägger mycket tid på. Som är tänkta att vara färdiga bilder i. Ibland behandlar de ämnena så som vin (som jag skrivit om nyligen), ibland bara bilder jag tycker om. Andra ämnen är förstås erotik. Jag har utfört en mängd skissböcker med det temat. Men mina erotiska skissböcker förtjänar ett eget inlägg – så, stay tuned! 

Jag har haft ett antal skissböcker som egentligen mer är anteckningsböcker med illustrationer, det har varit dräkthistoria, historia, astrologi, mytologi, kampkonst (så mycket kampkonst – också något jag kommer att återkomma till), färglära, vandringsleder (jag dokumenterade de sörmlandslederna jag vandrade), städer jag varit i (under en period i mitt liv reste jag ganska mycket inom Sverige och tecknade en bild per stad jag besökte) mm…

Publicerad av hedenvindsbilder

Jag bor i Stockholm, men har också en fot i Trosa där jag ofta gör jobb åt Bomans hotell. Mina bilder varierar sig, liksom mina metoder och material, men människor står i centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: