Bomans Hotell

I slutet av 80-talet tog jag mitt första steg in på Bomans hotell. Då hängde det korgar i taket, golvet täcktes av trasmattor och inredningen dominerades av blommiga Laura Ashley tyger. På frukosten var det inte ovanligt att Birgitta sjöng med sin mezzosopranröst för gästerna. Alla olika Bomanshundar, taxar och labradorer (som hamnade hemma hos mig) gjorde sig kända och ökända i orten. Så många knäppa saker, sorgliga saker men allra mest underbara saker som hänt på Bomans under dessa år. Mina första målningar där är övermålade sen lång tid tillbaka. Det finns inte ett enda rum eller ens ett hörn på hotellet som ser ut som det gjorde från början. Jag undrar hur många gånger hotellet har gjorts om? 

Här har jag fått göra så många spännande saker. Under många år gjorde vi utställningar till jul i den stora festlokalen, dit gästerna fick gå för att få glögg innan maten. Birgitta, Kristin och jag guidade gästerna. Jag kan inte ens minnas alla de olika teman vi hade, För de var många år som vi ägnade oss åt detta. Några har fastnat. Den allra första utställningen var om jultraditioner.  Året därpå var det ”dukade bord genom århundraden”, inspirerad av Nordiska museets utställning. Vi gjorde en utställning om ljus, och ett om 1700-talet, ett annat om antroposoferna i Järna. Ett år var det runstenarna i trakten. jag sågade ut formen av runstenarna i stora frigolit block och målat dem. Och det var många fler utställningar. 

Jag minns också när verandan mot trädgården byggdes. Den fick namnet ”societetsverandan” och var inspirerad av sekelskiftet och det Trosa som då var en högborgerlig ort som byggde sin lilla by med inspiration från Venedig.   Bygget var faktiskt också inspirerad av antroposoferna i Järna, som inte ligger så långt från Trosa. Vi invigde den genom att spela teater. Birgitta skrev ihop en listen pjäs som skulle illustrera tiden.  Vet inte varför just det tillfället fastnat lite extra, för det var långt ifrån den enda gången jag var med Birgitta på liknande upptåg. 

Sen har jag förstås hjälp till med inredningen, främst med måleri. Jag har målat väggar, även ”plankmålat”. Jag har målat otaliga möbler, dörrar, tak och golv. Det finns inget rum som jag inte har gjort något i vid något tillfälle. Jag har också målat ett otal ”vanliga” tavlor. Jag har också jobbat i både restaurangen och receptionen, bakat pizza och faktiskt städat lite. Och jag har krattat löv och slipat utemöbler, klättrat i träd för att hänga upp lampor och så vidare. 

Bomans är det mest konstanta i mitt annars ganska rörliga liv. 

Men mer om Bomans kommer att följa…

Och under tiden kan du alltid följa länken till Bomans hemsida https://www.bomans.se/hotell/

https://www.bomans.se/om-bomans/karin-hedenvind/

Publicerad av hedenvindsbilder

Jag bor i Stockholm, men har också en fot i Trosa där jag ofta gör jobb åt Bomans hotell. Mina bilder varierar sig, liksom mina metoder och material, men människor står i centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: