Porträtt del Fyra

Processen från foto till målning 

Jag använder oftast referensbilder för mina målningar. Inte alltid, men ofta. Ibland följer jag bilden mer eller mindre slaviskt, andra gånger är den bara en inspirationskälla för mig. Med risk att låta flummig, men när jag välja ut en bild som tilltalar mig så låter jag bilder berätta för mig vad den ska bli. För jag står inför några val. 

Val nummer ett: Material 

Jag ställer mig alltid frågan: är det en teckning eller är det en målning? Med vilket material kommer bilden bäst till sin rätt? Jag målar både med olja och akvarell som skiljer sig mycket i känsla, och jag tecknar med blyerts, färgpennor och tusch som ger olika uttryck.  

Val nummer två: Storlek 

Hur stor ska målningen/teckningen bli? Behöver bilden mycket utrymme? Eller passar den bättre att vara mindre. Det är som om varje bild har en eller två tänkbara storlekar, men inget däremellan. Ibland trotsar jag den känslan och provar att skissa upp den i en storlek som jag egentligen inte tror på. Det slutar alltid likadant. Jag suddar ut allt och börjar om. Jag kan för mitt liv inte formulera varför en viss bild passar i en viss storlek. Och jag undrar, sitter det bara i mitt huvud? Om jag skulle genomföra bilden i vad jag upplever är fel storlek. Skulle andra tycka samma sak? 

Val nummer tre: Känslan 

Om de två första valen är relativt medvetna val så är detta inte det. För jag planerar sällan en målning in i detalj. När jag löst storlek och material så börjar jag oftast utan en klar bild i huvudet vart jag är på väg. Det är inte ovanligt att jag ändrar riktning mitt i en målning för plötsligt ser jag en ny möjlighet. Mina bästa idéer har tillkommit vid sådana tillfällen. 

Till en stor del handlar besluten om erfarenhet. Ni vet, när man intuitivt känner något så brukar det vara hela den samlade erfarenheten som talar. Erfarenheten går från att vara kognitiv till intuitiv. 

MEN. Även om jag anpassar mina metoder och val efter hur bilden ”talar till mig” (erfarenheten), så påverkar också mitt tillfälliga sinnelag mycket. Jag menar att om jag är ”inne på” olja tenderar jag att se bilderna som oljemålningar vilket jag kanske inte hade gjort om jag är ”inne” på blyerts. Jag försöker också att ibland välja motsatsen till vad min intuition säger mig. För vem vet vad det kan leda till? 

Det är nog därför jag slänger ofantliga mängder med teckningar och målningar som blev misslyckade! 

Publicerad av hedenvindsbilder

Jag bor i Stockholm, men har också en fot i Trosa där jag ofta gör jobb åt Bomans hotell. Mina bilder varierar sig, liksom mina metoder och material, men människor står i centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: